A Nike Budapest márkaüzletek hivatalos webáruháza

Hogyan válassz jó sportmelltartót?

Hogyan válassz jó sportmelltartót?

Tudtátok, hogy a nők többsége nem használ megfelelő sportmelltartót? Sokan nem tudják biztosan, mik azok a kritériumok, mely alapján ezt a döntést meg kell hozniuk, pedig a női mellek súlya kb. 250 gr-tól akár 1.000 gr – ig (!) is terjedhet, így nagyon nem mindegy, milyen támogatást biztosítunk.

Íme, néhány jótanács a megfelelő Nike sportmelltartó kiválasztásához a Sportmonkey szakértőitől.

Miért javasolt melltartót viselni futáskor?

Egy felmérés alapján az átlagos mellek edzésnél/ futásnál kb. 9 cm-t mozdulnak el jobbra, balra, fel és le. Ez hosszútávon kényelmetlen érzést, kopást, deformációt okozhat, valamint azt, hogy a mellek visszavonhatatlanul megereszkednek. Ezt megelőzendő, muszáj – akármilyen rövid táv futásáról legyen is szó – a mellek támogatásáról gondoskodni.

Milyen méretű sportmelltartót vásároljak?

Erre nincs recept, célszerű néhány méretet felpróbálni, kezdjétek azzal, amit fehérnemű méretben is viseltek. Fontos, hogy – akárcsak a cipők esetében – különböző fazonhoz különböző méret társulhat.

Hogy áll rajtatok az a sportmelltartó mely igazán illik a testetekhez?

Körkörösen azonos magasságban legyen a pántja, kényelmesen simuljon rátok, ne szorítson, de ne is lötyögjön Ha egy ujjad befér a pánt alá vagy a kosárba, az jó.

A pántoknak – különösen annak, amely körbefut a háton – tartaniuk kell, de nem fojtogatniuk.

Mik a jelei annak, ha egy sportmelltartó nem passzol megfelelően?

Fájdalom, kellemetlen érzés a hátban és a mellekben. Nem biztos,hogy jó ugyanaz a melltartó például futáshoz és jógához egyaránt.

A bőrbe mélyen beszoruló és nyomot hagyó pántok.

Milyen típusú melltartó illik a testformátokhoz?

Jobb ötletünk nincs, mint hogy vágjatok bele, és kezdjétek el felpróbálni, melyik típus és méret a Nektek leginkább megfelelő.

Online is választhattok több modellt, és ami nem jó, azt a megadott feltételekkel visszaküldhetitek.

Jó tudni, hogy – akár a futócipők esetében – sok hölgy az először kiválasztott fazonhoz ragaszkodik hosszú időn keresztül, ha úgy érzik, hogy végre megtalálták az igazit.

Milyen erősségű tartásra van szüksége az alkatotoknak?

Ez leginkább a kosármérettől és az adott aktivitástól függ.

Enyhe tartás: általában stretchinghez és gyalogláshoz használt modellek, és szabásuk hasonló a sporttrikóéhoz. Könnyű, vékony anyagból készülnek.

Közepes tartás: ez a két szélső tartás kombinációja, kisebb mellű hölgyek akár futáshoz is használhatják.

Erős tartás: kifejezetten futáshoz ajánlott. Extra toldást, réteget, varrást is tartalmaz az erősebb támasztás érdekében.

Milyen gyakran érdemes új melltartóra cserélni a régit?

A legnagyobb veszély, ami a sportmelltartókra leselkedik, az az, hogy az elasztikusságuk mosás során folyamatosan megereszkedik.

A hozzáértők azt javasolják, hogy nagyjából 30-40 mosásonként váltsunk újra. Az viszont biztos, hogy a szárítógép és a gépi mosás nem tesz neki jót. Ha már – érthető módon – nincs kedvünk kézzel kimosni, tegyük külön kis fehérneműs védőzsákba a mosás idejére.

Egyéb tudnivalók:

Kisebb méret esetén kompressziós melltartót javaslunk

Terhesség és szoptatás alatt különösen fontos az extra tartás

Ha elkezd dörzsölni a melltartó pántja, akkor lehet, hogy érdemes megpróbálni szorítani / engedni a pántokon. Ez főleg akkor fordulhat elő, amikor kezd a melltartó „viseltes” lenni – amiatt hogy közvetlenül és folytonosan érintkezik az izzadt bőrrel.

Pont mint a futócipőknél, a melltartókat is „be kell törni”, így az új melltartótokat lehetőleg ne egy fontos versenyen avassátok fel.

Természetesen lehet „sima”, fehérnemű melltartót is viselni sportoláshoz, de anyaga, fazonja, kialakítása miatt egyértelműen bátorítanánk mindenkit egy valódi sportmelltartó beszerzésére – meghálálja a befektetés, higgyétek el!

Fotó: Balogh Kata Inspirationholic és Erdei Panni

 

Szeretnél kedvezményesen hozzájutni a termékekhez?

Törzsvásárlói program

Ismerd meg hűségprogramunk előnyeit és az igénybevétel feltételeit!

Tovább