A Nike Budapest márkaüzletek hivatalos webáruháza

Hogy válasszunk Nike futócipőt?

Hogy válasszunk Nike futócipőt?

Akár napi szinten, rendszeresen hetente, vagy alkalmanként futtok, elengedhetetlen a megfelelő futóöltözet beszerzése.

Ezek közül is az egyik legfontosabb a futócipő kiválasztása, mely alapvetően meghatározza a futóélményt.

Íme néhány tipp, trükk és termékjavaslat hogy segítsük a választásotokat!

 

Választási szempontok:

Cipőméret és fazon kiválasztása.

Evidensnek tűnik, mégis ez az egyik legalapvetőbb választási szempont.

 

Mérés

A legjobb időszak egy láb méretének megállapítására a nap vége, mert a járás enyhén növeli a láb méretét.

Olyan zokniban vagy harisnyában végezzétek a mérést, amit a mindennapokban általában is viselni fogtok az új cipővel. Csak akkor végezzétek a mérést meztelen lábon, ha a vásárolni kívánt lábbelit amúgy is mezítláb fogjátok viselni.

Vegyétek figyelembe, hogy két cipőméret között többnyire csak 5 mm különbség van, ezért nagyon fontos, hogy a láb mérése minél precízebb legyen. Felfelé vagy lefelé kerekítés csökkenti a megfelelő cipőméret választásának a valószínűségét.

A mérést végezzétek el mindkét lábon. Az emberek többségénél a bal és a jobb láb méretei egy kissé eltérőek. Cipőméret megválasztásakor használjátok a nagyobbik lábon mért eredményt.

 

Hogyan mérjünk?

- Mérőszalaggal vagy vonalzóval mérjétek meg a talp hosszát a nagylábujjtól (általában a nagylábujjtól, de ez lábtól függ, egyeseknél a második lábujj hosszabb!) a sarok hátsó részéig. Írjátok fel az eredményt. Ahogy már említettük, vásárláshoz használjátok a nagyobbik láb méretét.

- Keressétek ki a mért számot a mérettáblázatunkban és válasszátok az annak megfelelő cipőméretet.

Még valami: futócipő vásárlása esetén van aki szeret fél, de akár egy számnyi méretet ráhagyni -  fontos hogy a lábujjaknak legyen kényelmesen helye csúszkálni – mozogni és lélegezni a cipőben.

Fontos még a láb szélességét és magasságát is figyelembe venni a választáskor: senki nem akar túl szűk, vagy éppen lötyögő cipőt.

A talp belső ívének támogatása

Azaz ez itt a lúdtalp – vagy sem! – helye.

A talpad belső íve lehet

  • magas
  • közepes
  •  mély

A közepes ívre szoktak utalni úgy, mint az „ideális típusra”.

 

Szellőzés

Ez pontosan mit is jelent? Általánosságban azt, hogy futás közben a levegő hogy jut be a cipőbe és éri el a lábat.

Futásnál teljesen természetes hogy a láb (is) megizzad. A kérdés az, hogy a cipő mennyire jól szellőző, az izzadtság el tud-e párologni, vagy utána ott fog-e tocsogni a cipőben, kellemetlen szagokat, és ami még fontosabb, esetleg még sebeket, vízhólyagokat, akár fertőzéseket okozva.

Egy megfelelően szőtt anyag segíteni fog a gyors párolgásban, és abban, hogy a cipő belsejét megfelelően száraznak és kellemesen hűvösnek érezzük.

 

Megfelelő párnázottság

Fontos hogy amikor futás közben a talp és a sarok leér a földre az érintkezés erejét, a „becsapódást” valami csillapítsa, tompítsa, mert szélsőséges esetekben ez akár fájdalomhoz, sérülésekhez is vezethet.

A megfelelő párnázással ez redukálható – ez főleg az alacsony talpívek esetén fontos.

 

Anyag és tartósság

Általában elmondhatjuk, hogy egy futócipő több anyag kombinációjából készül, ilyen például a bőr, a gumi, a különféle műanyagok mint a poliuretán. A lényeg hogy ezekből egy olyan tartós és rugalmas cipő álljon össze, mely segít hogy keményebben és gyorsabban fussatok mint eddig bármikor.

A tartósságot pedig nem győzzük hangsúlyozni – ugye senki nem egy hónapig tartó cipőről álmodozik.

Itt fontos megjegyezni, hogy a Nike különösen figyel a környezet védelmére, a műanyagok újrahasznosítására, így számos sportcipőnk és sportruhánk készült legalább 50%-ban újrahasznosított műanyagokból.

 

Kényelem

Mindösszességében elmondhatjuk, hogy a cél egy igazán kényelmes futócipő megtalálása – mert hiába áll össze az összes fent említett tényező, ha a cipő nem kényelmes, ezért nincs kedvetek hordani, futni benne.

A cél hogy a teljesítményetek fejlődjön, a cipő pedig a hozzátok leginkább illő, kényelmes darab legyen!

 

Válogassatok sportmonkey webshopunk kínálatából, ha időtök és kedvetek úgy hozza, akkor a Nike Budapest üzleteinkben is kipróbálhatjátok őket – a Nike WestEndben a futópadra is felpattanhattok, szakértő kollegáink örömmel állnak segítségetekre.

 

Szeretnél kedvezményesen hozzájutni a termékekhez?

Törzsvásárlói program

Ismerd meg hűségprogramunk előnyeit és az igénybevétel feltételeit!

Tovább